100 de zile de război în Ucraina: 30.950 de soldaţi ruşi ucişi, 1367 de tancuri distruse
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Pierderile din rândurile ruse de la ziua atacului Moscovei asupra Ucrainei din 24 februarie s-ar ridica la 30.950, a anunţat buletinul zilnic al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, abia lansat pe Facebook.

Cifrele oferite de ucraineni nu pot fi verificate independent. Potrivit raportului armatei ucrainene, până în prezent pierderile ruseşti ar fi de aproximativ 30.950 de oameni, 1367 de tancuri, 3366 de vehicule blindate, 675 de sisteme de artilerie, 207 de lansatoare de rachete multiple, 95 de sisteme de apărare antiaeriană.

Potrivit buletinului, care precizează că datele sunt actualizate din cauza luptei intense, forţele ruse au pierdut şi 210 avioane, 175 elicoptere, 2329 maşini, 13 unităţi navale şi 535 drone, notează Mediafax.

Zelenski: Rusia a ocupat 20% din teritoriul Ucrainei

Forțele ruse ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-o adresare video în fața parlamentului din Luxemburg.

Primele linii de luptă se întind pe mai mult de 1.000 km (620 mile), a spus Zelenskiy, adăugând:

„Trebuie să ne apărăm de aproape întreaga armată rusă. Toate formațiunile militare ruse pregătite pentru luptă sunt implicate în această agresiune“, a spus Zelenski, conform TheGuardian.

Între 60 şi 100 de soldaţi ucraineni mor în fiecare zi în luptă şi alţi aproximativ 500 sunt răniţi, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru media americane Newsmax într-un interviu, scrie AFP.

"Situaţia în est este cu adevărat dificilă. Pierdem zilnic între 60 şi 100 de soldaţi, ucişi în luptă, şi aproximativ 500 sunt răniţi", a detaliat liderul de 44 de ani, care a vorbit cu ajutorul unui interpret.

Acest număr mare de victime intervine în timp ce trupele ucrainene luptă cu înverşunare împotriva unei puternice concentraţii de forţe ruse care încearcă să preia controlul asupra regiunii Lugansk din estul Ucrainei.

"Cea mai mare parte" din Severodoneţk, un oraş cheie din această zonă, se află acum sub controlul armatei ruse, după numeroase bombardamente care au distrus aproximativ 90% din oraş, potrivit televiziunii ucrainene.

"Ne menţinem poziţiile defensive" în est, a subliniat însă Volodimir Zelenski. De asemenea, ruşii au suferit pierderi semnificative potrivit informaţiilor de pe front.

 

Republica Populară Donețk cere ca Zelenski să fie judecat pentru crime de război

Un deputat din autodeclarata Republică Populară Donețk, a declarat miercuri că regiunea susținută de Rusia intenționează să-l judece pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski ca criminal de război.

Vorbind cu agenția de presă de stat a Rusiei Tass, Yelena Shishkina a spus că Republica Populară Donețk va aduce acuzații împotriva parlamentarilor care au condus Ucraina din 2014, când președintele rus Vladimir Putin a anexat Crimeea. Printre aceștia se numără Zelensky, fostul președinte interimar Oleksandr Turchynov și fostul președinte Petro Poroșenko, a spus ea, potrivit Newsweek.

"Autorii crimelor militare nu sunt doar cei care țin armele în mână și apasă pe trăgaci. Aceștia sunt și generali, care dau ordine și, de asemenea, președinți", a spus Shishkina, care conduce comisia pentru legislație penală și administrativă a parlamentului RPD.

Ea i-a acuzat pe cei trei că și-au pus semnăturile ”sub ordinul de a trimite neo-naziști în Donbas pentru a ucide civili aici”.

Kremlinul a împins narațiunea conform căreia așa-numita ”operațiune militară specială” a lui Putin urmărește să salveze locuitorii din autoproclamatele republici Donețk și Lugansk dintr-un ”genocid”.

Shishkina a spus că legile din republica autodeclarată stipulează responsabilitatea penală pentru crimele de război, precum și pentru sprijinirea și finanțarea terorismului.

”Ucraina a pus în aplicare condiții care au permis organizațiilor neonaziste să funcționeze pe teritoriul său, inclusiv amnistia pentru membrii lor, neaducerea lor la răspundere penală și aprobarea legislativă a crimelor comise împotriva rușilor”, a adăugat ea.

”Când sunt prezentate suficiente dovezi de către agențiile de aplicare a legii… atunci, desigur, cei vinovați vor fi pedepsiți”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel