100 de ani de la naşterea marelui Pavel Chihaia
Data publicării:
Autor: Dan Ciachir
WhatsApp
Pe 23 aprilie se împlinesc 100 de ani de la nașterea marelui scriitor Pavel Chihaia.

Acesta a văzut lumina zilei la Corabia, însă copilăria și tinerețea le-a petrecut la Constanța, oraș căruia i-a consacrat cea mai importantă carte a sa, Blocada. Acest roman este totodată și o apoteoză a Dobrogei, acel „dreptunghi mistic dintre Dunăre și mare”, definit astfel de arhitectul G.M. Cantacuzino. Blocada lui Pavel Chihaia a apărut cu 12 ani înainte de o altă carte celebră ambientată la Constanța, romanul Dumnezeu s-a născut în exil de Vintilă Horia, laureat în anul 1960 cu Premiul Goncourt.

Blocada, roman de peste 400 de pagini, a intrat în librăriile românești în decembrie 1947 și a fost retras câteva luni mai târziu. Pavel Chihaia, spre deosebire de alți scriitori români, a evitat orice colaborare cu regimul comunist instaurat în 1948. A făcut parte din organizația anticomunistă „Mihai Eminescu” alături de alți intelectuali și a avut norocul să scape nearestat, deși a fost anchetat de mai multe ori. În anii ʼ50 a scris o nuvelă remarcabilă, Fuga în paradis, și un roman tot de sertar, Hotarul de nisip, care s-au tipărit după 1990. În ambele cărți apare ca un laitmotiv ideea fugii în străinătate, dincolo de spațiul comunizat.

Pavel Chihaia a fost totodată un istoric al culturii medievale românești, contribuțiile sale sub acest aspect fiind însumate în cinci volume masive. De asemeni, a fost adânc ancorat în spiritualitatea noastră ortodoxă.

La 100 de ani de la nașterea lui Pavel Chihaia, valoarea sa de mare scriitor îi este pe deplin recunoscută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel