100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria. BNR va lansa o monedă de aur și una de argint
Autor: Florentina Constantin | Publicat pe: 28 oct 2022, 14:10
WhatsApp
Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 31 octombrie 2022, o monedă din aur şi o monedă din argint cu tema 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria.

Potrivit unui comunicat al BNR, aversul monedei din aur redă reprezentarea după o imagine de epocă a Catedralei Încoronării de la Alba Iulia, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", stema României, valoarea nominală "500 LEI" şi anul de emisiune "2022", scrie Agerpres.

Aversul monedei din argint redă reprezentarea după o imagine de epocă a Catedralei Încoronării de la Alba Iulia, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", stema României, valoarea nominală "10 LEI" şi anul de emisiune "2022". Reversul comun al monedelor din aur şi argint prezintă portretele şi semnăturile Regelui Ferdinand I şi Reginei Maria, inscripţia circulară "INCORONAREA DE LA ALBA IULIA" şi inscripţia latentă "100 ANI".

Monedele din aur şi argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare, precum şi de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 14.100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate, iar pentru moneda din argint este de 470,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.

Monedele din aur şi argint cu tema 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria au putere circulatorie pe teritoriul României, precizează BNR. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. 

Citește și:

O bancnotă de 5.000 de lei imprimată în 1998 se vinde pe internet cu 300.000 de RON

Bancnota imprimată în urmă cu 24 de ani se vinde în acest moment cu un preț de 60 de ori mai mare decât cel inițial. Pentru unii, aceste bancnote vechi reprezintă o modalitate simplă de a obține bani. Dacă și tu ai găsit bani de acest fel prin sertare, cărți sau alte locuri din casa ta sau a bunicilor, o poți vinde pentru sume semnificative.

Pe internet apar tot mai multe monede și bancnote vechi care sunt scoase la licitație sau la vânzare. Ba chiar, unele pot ajunge să coste o avere. De asemenea, prețurile diferă în funcție de cumpărător, de vechimea bancnotei și de starea în care se află aceasta. Valoarea lor începe de la câțiva zeci de lei și poate ajunge până la sute.

În octombrie 2022, pentru o bancnotă de 5.000 de lei imprimată în 1998 poți câștiga 300.000 de RON. Cel puțin, așa se arată într-un anunț făcut pe unul dintre cele mai cuoscute site-uri de acest fel din România. De precizat este că bancnota se află într-o stare foarte bună.

Cea mai scumpă bancnotă din lume

Bancnotele rare cu semnificație istorică sunt dorite de către colecționari și ajung să coste mult mai mult decât valoarea lor reală. Bancnota Grand Watermelon Bill, care datează din 1980, este cea mai scumpă bancnotă din lume la ora actuală.

Aceasta este cea mai cunoscută dintre toate cele emise de SUA, fiind cunoscută în toată lumea. A fost vândută în urma unei licitații pentru 2.791.803 € și este o icoană a istoriei financiare americane. Denumirea neobișnuită vine de la zerourile mari asemănătoare unor pepeni verzi, conform Cancan. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?