Data publicării:

100 000 de protestatari, în stradă la Tel Aviv, împotriva legilor justiției, deși Netanyahu a decis "o pauză" pentru proiectul de lege 

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Proteste uriașe în Israel. Mii de oameni au manifestat împotriva lui Netanyahu / Foto: Agerpres
Proteste uriașe în Israel. Mii de oameni au manifestat împotriva lui Netanyahu / Foto: Agerpres

Sâmbătă seara, zeci de mii de protestatari s-au adunat în Tel Aviv și în alte orașe din Israel, marcând a 22-a săptămână consecutivă de proteste împotriva controversatului proiect de lege privind reforma justiției propus de guvernul condus de premierul Benjamin Netanyahu, conform AFP.

Protestatarii s-au reunit săptămânal începând din ianuarie pentru a denunța reforma promovată de guvernul lui Netanyahu, considerat unul dintre cei mai de dreapta guverne din istoria țării, și care este în centrul criticilor manifestanților.

Pe 27 martie, premierul a anunțat o pauză în implementarea acestui proiect pentru a oferi o "șansă [...] dialogului", însă opoziția față de reformă și criticile la adresa premierului Netanyahu, acuzat într-o serie de dosare de corupție, rămân puternice.

Vineri seara, câteva sute de israelieni s-au adunat în fața reședinței private a premierului Netanyahu din Cezareea, situată în nordul Tel Avivului. Manifestația, considerată "neautorizată" de către poliție, a fost marcată de incidente violente cu forțele de ordine și cel puțin 17 persoane au fost arestate.

Pentru ce protestează israelienii 

Potrivit presei israeliene, aproximativ 100.000 de protestatari s-au adunat în Tel Aviv, o cifră semnificativă în contextul celor peste nouă milioane de locuitori ai țării. Demonstranții, care purtau steaguri israeliene, au blocat autostrada Ayalon în ambele direcții. Poliția nu a furnizat încă cifre oficiale cu privire la numărul de participanți.

"Este foarte important pentru noi să eliminăm posibilitatea ca Israelul să devină o dictatură", a declarat Arnon Oshri, un fermier în vârstă de 66 de ani."Acest guvern corupt este plin de nelegiuiţi... poporului evreu i-a luat 2000 de ani să aibă un stat, nu-l putem pierde din cauza unei bande de de fanatici", a adaugă el.

Guvernul consideră că reforma sistemului judiciar urmăreşte, printre altele, reechilibrarea puterilor în stat prin reducerea prerogativelor Curţii Supreme, pe care executivul o consideră politizată, în favoarea Parlamentului. Criticii săi însă cred că această reformă riscă să deschidă calea spre o derivă autoritară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel