Data publicării:

10 știri mondiale care nu au ajuns pe prima pagină în Europa

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

De la noua lovitură de stat din Burkina Faso până la uciderea liderului al-Shabaab, principalele evenimente ale săptămânii care au avut mai puțină relevanță în presa europeană.

Fondatorul al-Shabaab a fost ucis în Somalia

Cofondatorul al-Shabaab, cel mai mortal afiliat al al-Qaida, care a ucis zeci de mii de oameni în bombardamente din 2006, a fost ucis în Somalia într-o operațiune militară comună a forțelor locale și a armata americană - cel mai mare atac asupra jihadiștilor de la președintele Biden. a dislocat trupe în țară la începutul acestui an. Abdullahi Nadir, care avea o recompensă de 3 milioane de dolari pe cap, a fost ucis sâmbătă în sud-vestul Somaliei, a declarat guvernul de la Mogadiscio. Comandamentul african/american a declarat că un lider al-Shabaab a murit în atacul aerian care a lovit ”cea mai mare și cea mai activă rețea al-Qaeda din lume” capabilă să atace ținte americane, scrie Today.

O nouă lovitură de stat în Burkina Faso

Ibrahim Traoré, un căpitan de armată în vârstă de 34 de ani, a preluat puterea în Burkina Faso, răsturnându-l pe locotenent-colonelul Paul-Henri Sandaogo Damiba, pe care l-a acuzat că nu a reușit să contracareze efectiv violența în creștere a extremiștilor islamici din țară. După două zile de neliniște și incertitudine, duminica trecută Damiba, care la rândul său preluase puterea printr-o lovitură de stat în ianuarie, și-a dat oficial demisia după ce armata i-a asigurat siguranța. Demisia a pus capăt celor două zile de tensiuni în capitală, Ouagadougou, între facțiunile loiale colonelului Damiba și cele care îl susțin pe căpitanul Ibrahim Traoré. Acesta din urmă a fost desemnat președinte până când va fi posibilă numirea unui lider de tranziție, potrivit unui comunicat citit la televiziunea națională.

Filipine. Un jurnalist critic la adresa președintelui a fost ucis într-o ambuscadă

Un prezentator de radio care a fost un critic puternic al președintelui Filipinelor, Ferdinand Marcos Jr., a fost ucis în mașina sa în timpul unei ambuscadă în apropierea casei sale. Uciderea jurnalistului, Percival Mabasa, a avut loc luni seara în afara capitalei Manila, de către doi bărbați pe motociclete care au fugit apoi. O vânătoare de oameni a fost în desfășurare marți, în timp ce autoritățile au investigat crima, dar oficialii nu au furnizat un posibil motiv. Potrivit Uniunii Naționale a Jurnaliștilor din Filipine, Mabasa este al doilea jurnalist ucis în țară de când președintele Marcos, fiul dictatorului Ferdinand E. Marcos, a preluat mandatul la sfârșitul lunii iunie, după alegerile care au divizat foarte mult națiunea.

După reprimarea protestelor împotriva voalului, Iranul bombardează o bază kurdă din Irak

Corpul Gărzii Revoluționare Iraniene a bombardat marți baze kurde din regiunea semi-autonomă Kurdistanul irakian, cel mai recent dintr-o serie de atacuri asupra grupurilor de opoziție pe care Iranul le acuză că a provocat unele dintre protestele care au cuprins țara de aproape trei săptămâni, în în urma morții lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, aflat în custodia poliției. Moartea tinerei, aflată în arest pentru că era acuzată că a purtat rău voalul, a stârnit indignare la nivel mondial.

Columbia reia discuțiile de pace cu cel mai mare grup de gherilă din țară

Guvernul columbian și cel mai mare grup de gherilă încă activ în țară au anunțat că luna viitoare vor relua discuțiile de pace pentru prima dată din 2018. După întâlnirea la Caracas, reprezentanții guvernului și ai Armatei de Eliberare Națională au dat publicității un comunicat în care explică că Norvegia, Venezuela și Cuba vor fi ”state garanție” în discuții și că participarea grupurilor societății civile va fi ”esențială” pentru succesul lor. Eln a fost fondat în anii 1960 de studenți, lideri de sindicat și preoți catolici inspirați de revoluția cubaneză. Se crede că grupul are aproximativ 4.000 de luptători în Columbia și este prezent și în Venezuela, unde operează mine ilegale de aur și rute de trafic de droguri.

Australia își propune să reducă rata ridicată de extincție a speciilor de plante și animale la zero

Australia a definit un plan de conservare menit să prevină dispariția altor plante și animale, un obiectiv ambițios pentru o țară care a pierdut specii la una dintre cele mai mari rate din lume. Planul pe zece ani include angajamentul de a conserva 30% din suprafața terenului țării (în prezent aproximativ 22% este protejată). Documentul, printre altele, identifică și 110 specii amenințate și 20 de habitate care urmează să fie considerate priorități pentru acțiunile de conservare. Printre animalele identificate pentru protecție se numără o pasăre cunoscută sub numele de Scrubtit de la Insula Regelui, wallaby-ul din stâncă cu coadă de perie și broasca care mârâie.

Barcă de migranți se răsturnează în Grecia, 16 femei mor

Cel puțin 16 femei au murit joi după ce o barcă care transporta migranți s-a scufundat în largul insulei grecești Lesbos din centrul Mării Egee. Barca scufundată transporta aproximativ 40 de persoane, un oficial al pazei de coastă a spus că au fost recuperate 16 cadavre, încă nouă femei au fost salvate și aproximativ 15 persoane sunt date dispărute. Barca s-a scufundat în apropierea coastelor Turciei, iar ministrul grec al Imigrării, Notis Mitarachi, a trimis pe Twitter un apel către Ankara să ia ”măsuri imediate pentru a preveni toate plecările neregulate din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile”.

Ucraina vrea să câștige sprijinul Africii

Ministrul de Externe de la Kiev, Dmytro Kuleba, a început săptămâna aceasta un tur de 10 zile prin Africa, în care va încerca să ”explice mai bine Ucraina” omologilor săi africani și de ce țara are nevoie de ajutorul lor împotriva agresiunii Rusiei. ”Ficțiunea rusă a fost foarte prezentă aici, acum este timpul pentru adevărurile ucrainene”, a spus el, marți, la Dakar, capitala Senegalului, la prima sa oprire. Rămâne de văzut dacă liderii africani și populațiile lor sunt pregătite să asculte argumentele ucrainene. Multe țări de pe continent au refuzat să condamne invazia, iar unul dintre motive este că Rusia rămâne cel mai mare furnizor de arme și cereale al Africii. Loialitatea unor lideri africani față de Moscova datează de câteva decenii, când

Atacul armat într-un oraș din Mexic, a ucis primarul și alte 17 persoane

Optsprezece persoane, inclusiv primarul municipalității și tatăl său, au fost ucise joi în Mexic într-o serie de atacuri armate în orașul San Miguel Totolapan din statul Guerrero, din sud. Poliția a explicat că un grup armat cunoscut sub numele de ”Los Tequileros” a efectuat trei atacuri simultane asupra locuințelor primarului, Conrado Mendoza, a tatălui său și fostului primar, Juan Mendoza, și a primăriei. În atacul asupra acestei din urmă clădiri, un grup de cel puțin 15 bărbați puternic înarmați, tot cu Ak-47, a intrat cu forța și a început să tragă în cei prezenți, ucigând cel puțin șapte paznici și mai mulți angajați. În timpul atacurilor, atacatorii au blocat drumul principal care duce la sat cu ajutorul unor autobuze și camioane amplasate strategic, prevenind astfel

Ebola se întoarce în Africa, un nou focar în Uganda

Uganda a înregistrat 44 de cazuri într-un focar de Ebola cauzat de o tulpină sudaneză a virusului care este rezistentă la vaccinările existente. Zece persoane au murit, dintre care patru erau lucrători din domeniul sănătății, dar numărul deceselor ar putea ajunge până la 30, cu 20 de cazuri probabile de persoane care au murit din cauza virusului înainte ca acesta să poată fi identificat.

Două noi vaccinuri ar putea oferi protecție împotriva tulpinii, deși nu este încă sigur dacă sunt eficiente împotriva acestei variante a virusului. Ebola este o boală extrem de contagioasă și mortală care se transmite prin contactul cu persoane sau animale bolnave sau moarte. Focarul din 2014-2016 din Africa de Vest a fost cel mai mortal, cu peste 11.300 de decese, urmat de focarul din 2018 din Republica Democratică Congo, care a ucis 2. 280 de persoane. Până acum, oficialii ugandezi au exclus să emită ordine de menaj sau de oprire sau să restricționeze circulația în școli, piețe sau lăcașuri de cult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel