Urmărește emisiunea live
10 obiceiuri nesănătoase care te lasă fără energie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Iată 10 obiceiuri nesănătoase care ne pot lăsa fără energie. La ce trebuie să fim atenți pentru a evita să ajungem la probleme mai grave de sănătate.

De multe ori ne simțim lipsiși de energie, chiar dacă nu am făcut eforturi fizice sau mentale care să ne aducă într-o astfel de situație. Iar unele obiceiuri care ne ”seacă” de energie sunt pe cât de banale, pe atât de nesănătoase.

Iată cele 10 obiceiuri nesănătoase care ne lasă fără energie

Deshidratarea 

Hidratarea este esențială pentru sănătate, fiind vitală pentru funcțiile de bază ale organismului. Iar uneori, pe fondul unui program încărcat, mulți oameni uită să bea apă sau o beau abia când le este sete, însă când se ajunge în această fază, de sete, organismul este deja deshidratat.

Îngrijorarea excesivă

Îngrijorarea excesivă, cunoscută și ca anxietate cronică sau generalizată, poate ava un impact semnificativ asupra nivelului de energie. Aceasta poate duce la o epuizare fizică și mentală semnificativă din mai multe motive, precum stresul continuu, tulburările de somn, tensiune musculară și impactul emoțional.

Lipsa somnului

Specialiștii recomandă între 7 și 9 ore de somn de calitate în fiecare noapte  pentru ca organismul să se poată reface după o zi aglomerată și să facă față uneia noi. Lipsa somnului sau somnul de proastă calitate duce la o stare de oboseală continuă, care la rândul ei vine ”la pachet” cu o stare de nervozitate și cu lipsa de concentrare asupra lucrurilor pe care le avem de făcut.

Alimentația nesănătoasă

Un stil de viață sănătos înseamnă pe lângă hidratare, activitate fizică și somn de calitate și o alimentație sănătoasă, cu un aport echilibrat de vitamine, minerale, nutrienți și proteine de calitate.

Alimentația de tip fast-food, cu un conținut bogat de grăsimi saturate și trans,  sau produsele alimentare ultra-procesate, bogate în sare, zahăr și grăsimi, au un impact major asupra stării de sănătate, fiind un factor de risc pentru bolile cardiovasculare și metabolice, precum diabetul sau obezitatea.

Dependența de tehnologie

Tehnologia, ca orice instrument din lumea aceasta, este benefică dacă știm cum și cât să o folosim. Statul pe rețelele sociale, urmărind video după video, duce la o oboseală mentală, cunoscută ca oboseală TikTok. 

Astfel, pentru a nu cădea în această ”capcană”, dacă vreți să vă relaxați stând pe telefon, impuneți-vă un timp, dar mai ales, să respectați acest interval de timp.

Procrastinarea

Procrastinarea și oboseala sunt adesea legate între ele într-un ciclu care poate fi dificil de rupt. Procrastinarea poate duce la oboseală, iar oboseala poate alimenta procrastinarea. 

Astfel, procrastinarea poate provoca stres și anxietate pe măsură ce termenele limită se apropie. Când procrastinezi, sarcinile neîndeplinite rămân în minte, ceea ce poate consuma energie mentală, iar gândurile continue despre ceea ce trebuie făcut pot fi obositoare.

În sensul celălalt, când ești obosit, este mai greu să găsești motivația, dar și energia necesară pentru a începe și a finaliza sarcinile. 

Stresul

Stresul și lipsa de energie sunt adesea interconectate, formând un cerc vicios care poate afecta atât sănătatea mentală, cât și cea fizică.

Stresul cronic activează constant sistemul nervos simpatic, cunoscut și sub numele de răspunsul ”luptă sau fugi”.

Acest lucru duce la eliberarea continuă de hormoni de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina, care consumă multă energie.

Lipsa contactului cu natura

O ieșire în aer liber poate fi cea mai la îndemână formă de încărcare a ”bateriilor”. Lipsa de lumină naturală duce la dereglarea ritmului circadian, afectând în acest fel atât somnul, cât și nivelul de energie. De altfel este cunoscută legătura crucială între lumina naturală și reglarea ciclului somn-veghe.

De asemenea, statul în spațiile închise poate duce la o deficiență de vitamina D, care este asociată cu oboseala și scăderea energiei.

În plus, mediul natural are un efect calmant asupra minții și poate reduce nivelul de stres și anxietate. Lipsa contactului cu natura poate menține niveluri ridicate de stres, contribuind la epuizare mentală.

Consumul excesiv de cofeină

O cafea dimineața este asociată cu ”stropul” de energie de care avem nevoie să facem față unei zile lungi. Însă este indicat să nu abuzăm de cafea în detrimentul unor ore de somn.

Astfel, pe lângă faptul că un consum crescut de cofeină care poate duce la oboseală, aceasta poate să ducă și la deshidratare, dar și la o stare de oboseală cronică.

În plus, cofeina poate provoca creșteri rapide de energie urmate de scăderi bruște, acetse fluctuații pot lăsa corpul să se simtă mai obosit deât înainte de consumul cofeinei.

Relațiile toxice

Relațiile toxice pot avea un impact profund asupra nivelului de energie și a stării generale de bine.

O relație toxică, fie că este vorba de o relație romantică, familială sau profesională, poate drena energia și poate provoca stres cronic.

Relațiile toxice pot duce la stres emoțional constant, care la rândul său poate duce la epuizare mentală și fizică.

Persoanele aflate în relații toxice pot experimenta o scădere a stimei de sine din cauza criticilor constante și a manipulării. O stimă de sine scăzută poate duce la lipsă de motivație și energie, scrie Healtline.

Citește și: De ce nu putem adormi dacă ne este foame. Mihaela Bilic: Învățăm singuri, ascultându-ne corpul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel