Data actualizării:
Data publicării:

Kazahstan, aliat al Rusiei, a oprit timp de un an exporturile de arme

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Kazahstan, aliat al Rusiei, a oprit timp de un an exporturile de arme - Foto Pexels
Kazahstan, aliat al Rusiei, a oprit timp de un an exporturile de arme - Foto Pexels

Kazahstanul, stat vecin şi aliat al Rusiei, a suspendat toate exporturile de arme timp de un an, pe fondul conflictului din Ucraina şi al sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei, a anunţat sâmbătă guvernul său, transmite Reuters.

Autorităţile din fosta republică sovietică - care are şi legături economice active cu Ucraina - au evitat să se poziţioneze ferm de vreo parte în criza ucraineană, cerând totodată soluţionarea paşnică a acesteia.

Guvernul kazah nu a oferit în declaraţia de sâmbătă niciun motiv pentru decizia de a opri exporturile de arme. Kazahstanul produce o gamă largă de echipamente militare, inclusiv ambarcaţiuni, vehicule blindate şi piese de artilerie, mitraliere, vizoare de noapte, grenade, torpile şi echipamente de protecţie, scrie Rador.

Citește și - Kazahstanul va începe să vândă petrol via Azerbaidjan, pentru a ocoli Rusia

Kazahstanul intenţionează ca, începând din luna septembrie, să vândă o parte din petrolul său via cea mai mare conductă petrolieră din Azerbaidjan, ca o alternativă la oleoductul CPC pe care Rusia a ameninţat în trecut să îl închidă, au declarat mai multe surse din apropierea acestui dosar, pentru Reuters. 

Exporturile de petrol ale Kazahstanului reprezintă peste 1% din livrările mondiale, sau aproximativ 1,4 milioane de barili pe zi.

Timp de 20 de ani Kazahstanul şi-a livrat petrolul via Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de ţiţei din lume, care aduce petrol din Kazahstan până în portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră.

Însă în luna iulie a acestui an un tribunal din Rusia a ameninţat să închidă oleoductul CPC, astfel că Guvernul kazah şi firmele petroliere din străinătate au început să caute să încheie contracte pentru alte modalităţi de livrare, ca măsură preventivă. Problema este că nicio altă alternativă nu este la fel de practică precum conducta CPC, ceea ce creşte riscul unor noi volatilităţi pe pieţele energetice.

O sursă din apropierea acestui dosar a declarat că grupul de stat "KazMunayGas", acţionarul majoritar la KMG International, este în discuţii avansate cu divizia de trading a firmei petroliere SOCAR, controlată de statul azer, pentru ca o cantitate de 1,5 milioane de ţiţei kazah să fie vândută anual prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) care livrează petrol azer până în portul turcesc Ceyhan de la Marea Mediterană. Însă la un volum de aproximativ 30.000 de barili pe zi ar fi vorba de o cantitate nesemnificativă comparativ cu cele 1,4 milioane de barili pe zi care trec prin conducta CPC.

Contractul final ar urma să fie semnat la finele lunii august iar livrările de petrol kazah prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) ar urma să înceapă în luna septembrie, a adăugat sursa citată de Reuters. Vezi articolul aici!

Citește și - Rusia se plânge din cauza creșterii presiunii sancțiunilor occidentale

Rusia a recunoscut vineri că se înregistrează o creştere a presiunii sancţiunilor impuse de Occident în pofida efectului negativ al restricţiilor economice chiar asupra ţărilor care promovează o astfel de politică, transmite EFE.

Situaţia se modifică rapid. Occidentul colectiv sporeşte presiunea sancţiunilor împotriva Rusiei şi Belarusului, în pofida faptului că promotorii lor sunt afectaţi de consecinţele negative ale acestei politici, a declarat premierul rus Mihail Mişustin, în Kârgâzstan, citat de agenţia oficială rusă RIA Novosti.

Într-o intervenţie în Consiliul Interguvernamental al Uniunii Economice Euroasiatice (UEE, din care fac parte Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Rusia), Mişustin a evidenţiat rolul acestei organizaţii într-un moment în care sistemul economic şi comercial global este zguduit de la temelie.

Statele occidentale încearcă să acuze ţara noastră de criza alimentară globală, fiind extrem de conştiente că actuala situaţie reprezintă consecinţa directă a acţiunilor lor, a susţinut el.

Mişustin a spus că sancţiunile antiruse au agravat tendinţele negative globale, în contextul în care băncile şi instituţiile financiare au încetat să mai acorde credite şi să mai asigure contractele de vânzare de alimente şi fertilizant din Rusia.

Premierul rus a mai susţinut că, din punct de vedere alimentar, ţările membre ale UEE se află în avantaj.

Am atins un înalt nivel de autosuficienţă în privinţa principalelor produse agricole, a declarat şeful guvernului rus, care a adăugat că UEE este unul dintre cei mai mari exportatori de alimente din lume. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel