Data publicării:
1 MARTIE 2018 MĂRȚIȘOR. Ce să faci pentru a avea noroc tot anul
În vechime, pe data de 1 martie, mărţişorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor - fete şi băieţi deopotrivă. Şnurul de mărţişor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb şi roşu, sau în alb şi negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric.
1 MARTIE 2018 MĂRȚISOR. În vechime, Mărţişorul era legat la mâinile sau de gâtul copiilor, pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoşi şi curaţi ca argintul la venirea primăverii. În unele zone, copiii purtau mărţişorul 12 zile la gât, iar apoi îl legau de ramura unui pom tânăr. Dacă în acel an pomului îi mergea bine, însemna că şi copilului îi va merge bine în viaţă şi va fi sănătos. În alte cazuri, mărţişorul era pus pe ramurile de porumbar sau păducel în momentul înfloririi lor, copilul urmând să fie alb şi curat ca florile acestor arbuşti.
1 MARTIE 2018 MĂRȚISOR. Folcloristul Simion Florea Marian scrie că mărţişorul serveşte celor care îl poartă "ca un fel de amuletă", dar cine doreşte ca acesta să aibă efectul dorit "trebuie să-l poarte cu demnitate".
1 MARTIE 2018 MĂRȚISOR. În zilele noastre, Mărţişorul se poartă o perioada de timp bine determinată şi nu mai este purtat la gât, ci la încheietura mâinii, sau este prins în piept, cu convingerea că toate dorinţele se vor împlini.
1 MARTIE 2018 MĂRȚISOR. Povestea firului alb-roşu
1 MARTIE 2018 MĂRȚISOR. Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur de care este prins un mic obiect este relevată şi de unele legende. Astfel, se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul, vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei - vestitori ai primăverii.
1 MARTIE 2018 MĂRȚISOR. Unele tradiţii spun că firul mărţişorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors chiar de Baba Dochia, în timp ce urca turma la munte. Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia torcea firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic. De aceea, Mărţişorul este numit de etnologul Ion Ghinoiu "funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului, adunate într-un şnur bicolor".
1 MARTIE 2018 MĂRȚISOR. Când a apărut primul Mărţişor. Povestea neştiută a Babei Dochia
1 MARTIE 2018 MĂRȚISOR. Una dintre legendele Mărţişorului spune că, umblând cu oile prin pădure şi torcând lână din furcă, Baba Dochia a găsit o pară, i-a făcut o "bortă" şi a legat-o cu un fir de aţă. Asta se întâmpla într-o zi de 1 Martie şi de atunci s-a extins obiceiul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News