1 iunie- Ziua Copilului, o prostie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
La noi, 1 iunie, Ziua Copilului, este o prostie. Telefonul Copilului este extrem de util. Protecția copilului este o instituție extrem de necesară. Așa zisa sărbătoare de 1 iunie are un efect pervers în România.

La noi, 1 iunie, Ziua Copilului, este o prostie. Telefonul Copilului este extrem de util. Protecția copilului este o instituție extrem de necesară. Așa zisa sărbătoare de 1 iunie are un efect pervers în România: din 2016, când parlamentarii au decretat-o zi liberă, fracturează economia și frânează creșterea PIB.

Pentru copiii din țara noastră, ziua liberă de 1 iunie nu aduce nimic. Acum 30-40 de ani,  de 1 iunie nu se făceau ore, deci copiii se bucurau. Era un prilej ca părinții să le dea o înghețată și o jucărie, să meargă cu clasa la teatrul de păpuși  sau să o vadă la televizor, în loc de Ceaușescu, pe Veronica, fata bună și frumoasă. A treia sau a patra reluare, ca Singur acasă la Protv de Crăciun.

Astăzi, pentru unii copii 1 Iunie este în fiecare zi: Jumbo ține un depozit la ei în cameră, înghețata o mănâncă la Disneyland, iar după școală merg la psihologul anti-stres. Pamperizați, răsfățați și protejați ca niște flori de seră, nu cred că au nevoie de o zi liberă, ci de o zi în care să ducă gunoiul la ghenă, să vadă și ei că nu se golește coșul din bucătărie ca Recycle bin-ul, când apeși pe buton.

Pentru alți copii, cadoul suprem e sticla de Frutti Fresh, pe care și-o iau singuri, adunând câte 50 de bani, restul de la berile pe care le cară pentru părinți de la Non-stop. Iar sărbătoare e ziua în care nu au luat o palmă peste ochi. Nu cred că o zi liberă de la stat le va aduce acelor copii măcar o înghețată  la cornet. Dimpotrivă, 1 iunie ar fi ziua în care toți angajații de la stat ar trebui să lucreze pentru protecția copiilor. Să meargă pe teren și să facă anchete sociale, de exemplu, în loc să stea cu burta în sus la plajă, pe motiv că e sărbătoare și le-a dat guvernul liber, eventual cu punte.

Desigur că, marcarea simbolică a unei zile dedicate protecției copilului poate semnala nevoia de respect și de protecție pentru această categori defavorizată. Conferința Mondială din 1925, de la Geneva, a adoptat o declarație pentru protecția drepturilor copiilor, iar UNICEF a recomandat ca fiecare stat să stabilească o așa numită Zi a Copilului.

Nu era, însă, obligatoriu ca Ziua Copilului să fie 1 iunie. Argentina, Australia, Cuba sau Ungaria sărbătoresc copiii într-o zi de duminică (ultima duminică din luna mai, respectiv prima din luna august). Iar alte țări care au adoptat date fixe (1 Iunie sau 23 Aprilie, de exemplu), nu acordă zi liberă pentru asta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel