Data actualizării:
Data publicării:

1 Iunie - Ziua Copilului. Evenimente naționale

Autor: Bianca Ştefan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Copii
Copii

De Ziua Internațională a Copilului, toată țara petrece. Numeroase evenimente sunt organizate vineri, în toate orașele din țară. Copiii sunt invitaţi să participe la concursuri, să urmărească spectacole de teatru, să se joace în parcuri amenajate special şi, nu în ultimul rând, să ia parte la activităţile educative realizate pentru ei în contextul Anului Centenarului Marii Uniri. 

ALBA 

Peste o mie de copii din aşezămintele sociale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia vor dansa de 1 Iunie "Hora Străjerilor Unirii", în cadrul evenimentului "Ziua Copilului în culori" - "1 iunie - Alba Iulia - Capitala Copiilor, Capitala Străjerilor Unirii". 

"An de an organizăm la Alba Iulia de 1 iunie un eveniment prin care să-i sărbătorim pe copiii pe care îi avem în grijă şi îi ocrotim în aşezămintele noastre sociale şi educaţionale. (...). Pentru că ne aflăm în anul în care sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, am dorit ca într-o atmosferă metaforică, de basm, să-i provocăm pe copii să devină 'Străjeri ai Unirii', să-şi reamintească şi să dobândească cele şapte virtuţi creştine: dreptatea, curajul, stăpânirea de sine, înţelepciunea, credinţa, nădejdea şi dragostea", a afirmat preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, preotul Nicolae Călin Ignat. 

Organizat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în colaborare cu Centrul de Cultură "Augustin Bena" Alba, evenimentul va debuta cu un Te Deum, oficiat de către Arhiepiscopul Irineu. După slujbă, va urma în Cetatea Alba Carolina "Hora Străjerilor Unirii". Voluntarii vor "desena" harta României, iar copiii vor forma şase cercuri 'în jurul României', vor cânta "Imnul Străjerilor" şi vor dansa "Hora Străjerilor", vor depune steaguri tricolore pe 'graniţa României' şi vor rosti un jurământ simbolic prin care promit să păstreze "armele" şi "virtuţile" creştine de "Străjeri ai Unirii".

BIHOR 

Primăria Oradea organizează, în perioada 1-3 iunie, Festivalul Copiilor - Kids Fest Oradea - cu peste 30 de activităţi dedicate celor mici, dar şi familiilor acestora, în Cetatea orădeană. 

Curţile interioare ale cetăţii vor fi amenajate, timp de trei zile, în mai multe zone tematice: zona jocurilor, zona atelierelor de creaţie, scena pentru spectacole de teatru, muzică şi dans, zona de food şi zona de relaxare. 

Spectacolele de teatru cu şi pentru copii vor fi puse în scenă de trupe din România şi din străinătate, pentru numerele de magie a fost invitat iluzionistul Lorenzo şi actorul Marian Râlea va anima atmosfera la Kids Fest cu spectacolul 'Judecata Poveştilor'. 

Copiii vor avea la dispoziţie ateliere de face painting, tatuaje cu sclipici şi baloane modelate după bunul plac, dar şi ateliere de luterie, de olărit şi meşteşuguri, până la air soft şi tir cu arcul şi, în premieră, ateliere de echitaţie. 

BUZĂU 

Muzeul Judeţean Buzău, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, a demarat, începând de marţi, Campania "Donează şi tu o jucărie!", care îşi propune să colecteze jucării pentru copiii proveniţi din familii fără posibilităţi materiale. 

"În cadrul Zilei Internaţionale a Copilului, în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Buzău, Muzeul Judeţean Buzău organizează Campania "Donează şi tu o jucărie" care doreşte să ofere o clipă de bucurie copiilor fără posibilităţi materiale", a declarat directorul instituţiei muzeale, Daniel Costache. 

Potrivit acestuia, Muzeul Judeţean Buzău organizează pe 1 Iunie, de asemenea, un concurs de desene pe asfalt, în curtea interioară a instituţiei, cu tema "Copilăria mea şi jocurile ei". 

"Tot pe 1 iunie, la sediul Muzeului Judeţean Buzău, este programată vernisarea expoziţiei temporare "Daci şi romani în miniatură", o expoziţie de machete, organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia", a mai declarat sursa citată. 

SIBIU 

Publicul beneficiază de intrare gratuită vineri, la spectacolul "Puiul de lebădă" în regia Monicăi Baldea, de la Teatrul pentru Copii şi Tineret "Gong". 

"'Puiul de lebădă' este o adaptare după 'Răţuşca cea urâtă' a lui Hans Christian Andersen. Spectacolul de la Sibiu are drept erou un boboc de lebădă, clocit de o raţă. Câte umilinţe a putut să îndure micuţul, din partea tuturor, doar pentru simplul fapt că nu era asemenea celorlalte! Toţi îl dispreţuiau şi se purtau urât, spunându-i cuvinte grele şi rănind-o chiar şi pe mama raţă, care îl iubea la fel de mult ca pe ceilalţi puişori ai săi. Magia acestei poveşti despre speranţă şi acceptare este reconstituită de actriţele Monica Baldea, Raluca Răduca şi Raluca Pavel. Construit cu păpuşi şi obiecte animate, spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta peste 3 ani", se arată într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel