1,3 mil. dolari au primit tatăl și fiul care l-au ajutat pe Carlos Ghosn să fugă din Japonia
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Un tată american și fiul său au recunoscut rolul jucat în dispariția lui Carlos Ghosn din Japonia.

Conform BBC, fostul veteran al forțelor speciale americane Michael Taylor, de 60 de ani, și fiul său Peter, de 28 de ani, au fost extrădați din SUA pentru că ar fi ajutat să-l scoată pe fostul șef al Nissan Ghosn din Japonia, într-o cutie de bagaje, în timp ce aștepta să fie judecat. Într-un tribunal nipon din Tokyo, cei doi nu au contestat faptele înșiruite de procurori. Astfel, cei doi riscă trei ani în închisoare de căciulă.

Întrebați de judecători dacă procurorii din Tokyo au spus vreun detaliu greșit, luni, Taylor și fiul său au spus la unison „Nu”. Procurorii i-au acuzat pe cei doi bărbați că au orchestrat scoaterea din țară a lui Ghosn via aeroportul Kansai cu destinația Liban, în decembrie 2019, în schimbul sumei de 1,3 milioane dolari.

Fostul șef al Nissan este un fugar internațional care trăiește în țara natală, Liban, care nu are tratat de extrădare cu Japonia. Acesta fusese eliberat pe cauțiune în timp ce aștepta procesul în care avea patru capete de acuzare pentru abateri privind finanțele, pe care le neagă. De atunci, aceasta a reușit să scape de autorități cu ajutorul celor doi americani. Orchestrarea acțiunii a fost numită de procurorii americani drept „una dintre cele mai flagrante și bine puse la punct evadări din istoria recentă”.

Ce s-a întâmplat la acea vreme?

Turcia a anunţat la începutul anului 2020, imediat după ce acesta a scăpat, că doi străini au fost implicaţi în tranzitul ilegal prin Istanbul al magnatului decăzut al industriei auto care s-a produs în timpul fugii sale din Japonia în Liban din ajunul Anului Nou, transmitea la acea vreme Agerpres.

„Există doi străini implicaţi în tranzit”, a declarat ministrul turc al justiţiei, Abdulhamit Gul. El nu a furnizat niciun detaliu privind naţionalitatea lor sau rolul exact pe care l-au jucat, dar acum aflăm că sunt americani.

Carlos Ghosn, fost CEO al Renault şi Nissan, a ajuns pe 30 decembrie la Beirut, a doua zi după plecarea sa surpriză din Japonia. El este suspectat că a urcat la bordul unui avion privat pe aeroportul internaţional din Kansai, în apropiere de Osaka, de unde a mers până la Istanbul, iar de aici a plecat spre Beirut la bordul unui alt avion.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel