„Crucea abuzului”. IPS Teodosie, în vizorul CNCD
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
 Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu
Recent, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a stârnit controverse prin afirmațiile sale despre abuzurile din căsnicie, sugerând că femeile ar trebui să „își ducă crucea”.

Această poziție a fost criticată vehement de deputata Diana Buzoianu, deputată USR, care a depus o sesizare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), acuzându-l pe prelat de discriminare și de încălcarea legilor actuale.

„I-am făcut plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării lui Teodosie pentru declaraţiile halucinante cum că femeile au nişte cruci de dus în căsătorie... printre altele una fiind abuzul psihologic. Ce faci dacă eşti abuzată psihologic de soţul tău?”, a scris Diana Buzoianu pe pagina sa de Facebook.

Ea a continuat criticând vehement poziția Arhiepiscopului: „Ne spune Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, adică, în caz că nu ştiaţi, ce trebuie făcut, cică. Trebuie «să-ţi duci crucea (…) soluţia nu este să vă despărţiţi». Adică, să rămâi pasiv. Că tu ai un sacrificiu de dus mai departe în numele căsătoriei. Căsătoria e sacră, dar drepturile tale fundamentale, nu prea”.

În aceeași postare, deputata a subliniat că suntem în anul 2024 și că „femeile nu trebuie să-și ducă nicio cruce ca acum sute de ani în care nu prea aveau niciun drept. Sigur că sunt mulți care și azi ar vrea ca femeile să fie la fel de lipsite de apărare și drepturi ca în 1800. Doar că acum suntem milioane, inclusiv de români, care nu mai acceptăm asta. Da. Declarațiile domnului Teodosie discriminează și încalcă legea din zilele noastre.

Dacă le făcea în 1800, atunci nu era niciun instrument să fie sancționate. Dar în 2024... dacă cei care trebuie să ne apere drepturile, cu legea în mână, nu sunt orbi... în câteva zile această declarație ar trebui amendată. În loc de concluzie: abuzul nu e niciodată o «cruce ce trebuie dusă». Nu. abuzatorii nu trebuie scuzați pentru că se întâmplă să fie căsătoriți și cumva asta îi dezleagă de a mai fi oameni decenți.

Abuzul nu trebuie tolerat în numele a nicio scuză. Abuzul trebuie oprit și sancționat. Doar așa vom ajunge să nu mai fim în topul rușinos al țărilor cu privire la violența domestică. Că toate aceste probleme au la bază inclusiv ideea că femeia trebuie să îndure, în anumite contexte, anumite abuzuri. Ei bine, nu”.

Context. Reacția purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului

Într-o emisiune recentă la Radio Dobrogea, IPS Teodosie a răspuns unei femei care a relatat că a fost abuzată psihologic de soțul său, sfătuind-o să „își ducă crucea” și să se roage pentru ca Dumnezeu „să suplinească” lipsa de empatie a soțului.

„Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, a spus IPS Teodosie.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Mircea Cristian Pricop, a susținut că IPS Teodosie s-a exprimat în acord cu doctrina și morala Bisericii, oferind o soluție strict duhovnicească. „Aprecierea unui abuz sau a unei violenţe o face legea statului, prin organele abilitate. Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie a oferit o soluţie strict duhovnicească. Dezavuăm interpretările pline de reproş care s-au stârnit pe seama sfaturilor solicitate şi oferite cu bună credinţă”, a precizat Pricop.

Reacții din partea miniștrilor

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, și Natalia Intotero, ministrul Familiei, au reacționat după ce declarațiile controversate ale lui IPS Teodosie au ajuns în atenția publicului. „«Sfaturile» IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, date la un post de radio unei femei care se plângea că soțul o abuzează psihologic reprezintă o dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip, dar mai ales domestice”, a declarat Alina Gorghiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel